Beszámoló 2018 - Marci

És végre megérkezett a Metallica Budapestre! Természetesen nagyon izgatottan vártuk; az, hogy előtte három nappal is voltunk a cseh koncerten, ezen nem változtathatott. Csak más itthon barátok között nézni a koncertet! És milyen rég volt már 2010… Ennyi ismerős sehol máshol nem gyűlhet össze, csak egy Metallica koncerten! :)

De kezdjük az elején. Hárman (a két Zolival, alias „ZZ Top”) csináltunk egy kis turnét Bécset és Prágát útba ejtve, mielőtt Budapestre értünk volna. Bécsbe csak aznapra mentünk (ahol szintén sok ismerős volt), Prágába pedig három napra. Úgyhogy volt idő mindenre… arra is, hogy a derekam bekrepáljon és hogy majdnem lemaradjak a pesti buliról… Hazaérve előző este egy warm up party lett tervezve a Hungarica által. Külföldön csatlakoztam már egy-két ilyenhez és mindig jópofa volt, ha egy helyi Chapter hoz össze rajongókat. Fura módon itt is csupa külföldiek jöttek: Bulgáriából, Romániából, Oroszországból leginkább. Egész jó kis csapat gyűlt össze a(z amúgy teljesen üres) Dürer Kertben. (A koncert utáni after nekem kimaradt sajnos.)

20180411 225401 7549 1039051

A koncert napján jó korán akartam odaérni, hogy csekkoljuk a Merch cuccokat. Fura volt látni, hogy a stadion előtt semmi, nem úgy, mint más országokban. Máshol már kinn meg lehetett venni a pólókat, így a bejutáskor már csak a helyét kellett mindenkinek elfoglalni. Ekkor délután 3 körül lehetett és még csak az küzdőtér bejáratához állt a sor, az ülő szektorosok értelem szerint nem siettek. Úgyhogy fogtam magam és hazabicegtem, hogy addig is túléljek. Később visszatérve hála égnek sikerült a merch akció, bár elég katyvaszos volt… Csak kp fizetés és nem tudtak már visszaadni. Vettem még valami kis kitűzőt, hogy ok, ne kelljen nagyból semmit visszaadniuk és haladjunk… de így meg 50 Ft mínuszban voltam. Valaki hátulról kisegített, hogy. Mintha Abaházi Csaba lett volna, nem tudom jól láttam-e :) Szóval miután nem akart valaki 3 pólót is felpróbálni, már haladt a dolog…

Az Aréna gyorsan megtelt, a Kvelertakis elég nagy tömegnek játszott már. Örültem, hogy ők melegítettek be idén is (már nem először), mert hallgatom és követem őket már a 2014-es turné óta. Kár, hogy nem szóltak úgy, mint a főbanda. De ők egyébként is klubbulin ütnek nagyot, az A38-on például óriásiak voltak.

 

Végre kialudtak a fények és felcsendült az Ecstasy Of Gold intro 9 óra körül. Lemezbemutató turnéhoz illően a Hardwired remek indítás volt, amit az Atlas, Rise! követett. Tökéletes kilátást élveztünk volna a stadion közepén lévő ülőhelyen, ha itt is ténylegesen az Aréna közepére tették volna a színpadot, de ezt a feladatot sajnos nem sikerült megugrani. Azért így is remek volt, de nem értettem, miért szúrnak ki főleg azokkal, akik a túlvégen voltak és miért tették közelebb a színpadot az U alakú nézőtér üres részéhez.

IMG 20180609 100440
A közönség rendkívül lelkes volt az új dalok hallatán is, ezt jó volt látni. Klasszikus meglepetésként jött a Hit The Lights. A színpadkép szuper volt, profin megtervezték a fel-le járó boxokkal. Ezeknek a kis kivetítőknek a látványa inkább távolabbról, vagy ülőhelyről volt élvezhető, míg az első sorokból a színpad közelsége egyébként is minden figyelmét elvonta a rajongóknak. :) Ez az egész színpadi elhelyezés adott egy különleges feelinget az egész koncertnek. Mindenki közelebbnek érezte magát a színpadhoz! A Halo On Fire, Moth Into Flame, Now That We’re Dead is ugyanolyan csúcspontok voltak számomra, mint az olyan régi dalok, mint a Sad But True, vagy a Seek & Destroy. Utóbbit jobban agyonjátszani már nem lehet, de már az frissítően hatott, hogy a koncert elejére tették be.

received 1701676883247960

Sokat találgattunk, hogy vajon milyen meglepetést fog itt Rob és Kirk tolni? Persze szóba jött a Tankcsapda is, de azt gondoltam, valami régebbi sláger kerülhet elő. A legjobb méreg azért jó poén volt és nagy tisztelet Robnak, hogy még el is énekelte! A ráadásra pedig a legdurvább új dalt vették elő, a Spit Out The Bone-t, amiért pedig az egész csapatnak óriási hála. Ezt is fantasztikus volt hallani, utána jöhetett a kötelező best of is akár búcsúzásként a Matters-szel és a Sandman-nel. Szinte tökéletes koncert volt és mindenki szerint köröket vert a 2010-es pestire. Egyértelműen jobb formában vannak, összeszedettebbek és igyekeznek a maximumot nyújtani. Nyilván nem lesznek már fiatalabbak (és Lars sem lesz Lombardo), de ha ilyen bulikat adnak, remélem, hogy sokáig turnéznak még! Jó taktika lehetett tehát, hogy lazábban turnéznak, kevesebb koncertet adnak. Nemrég pedig bejelentették, hogy jövőre szintén stadionturnéra indulnak. Nem tudni, milyen közel jutnak hozzánk, de aki csak teheti, csípje el őket, mert nagyon megéri!

Copyright © 2014 Metallica Hungarica - The First Hungarian Chapter. All Rights Reserved.