A Wherever We May Roam turnéra repít vissza a #MetallicaMondays 6!

Rendkívül izgalmas idők ezek az archívumok feltárása szempontjából. A korai albumok Deluxe Box kiadásaival megkezdődött egy igen komoly kutatómunka, mely során olyan archív anyagok is napvilágot láttak, amit még sokat látott bootleg gyűjtők sem láttak, hallottak. Most a #MetallicaMondays keretében is került elő archív felvétel!


A hatodik teljes koncerttel 1991-be látogathatunk vissza. A Metallica csúcsa, a Black Album turnéja, mikor 3 éven keresztül turnéztak, ami önmagában még nem is extrém, de a koncertek száma, gyakorisága bizony brutális volt (nem csoda, hogy olyan nagy pihenő következett 94-95-ben, illetve, hogy annyit váratott magára a következő album). És nem csak intenzív, de igen hosszú programokat is játszottak, ez ebből a 2 és fél órás videóból is kiderül.

91muskegon

 

A saját nagyszabású (monstre) turnét a Monsters Of Rock fesztiválsorozat előzte meg 1991 augusztus-szeptemberében, melyen az AC/DC volt a headliner, illetve a Mötley Crüe és a Queensrÿche léptek még fel. Augusztus 22-én ennek lehetett része a magyar közönség is. De nem ez volt „A Turné”. A Wherever We May Roam tour ezt követően 1991 október 29-én startolt Amerikában. 1991 november 1-jén tehát ennek a sorozatnak az elején, egészen pontosan a harmadik állomásán jutottak el a Michigan állambeli Muskegon városába, ahol az L.C. Walker Arena adott helyet a shownak. Egy átlagos koncert egy amerikai kisvárosban…


A különbség csak annyi, hogy erről maradt meg felvétel, nem is akármilyen. Már ekkoriban is kivetítőkkel segítették a látványt, ennek a felvételét rögzítették (egyébként nem ez az első koncert, amiről így került ki pro-shot videó). A VHS szalagot digitalizálták, de kiegészítésre is szorult, melyet amatőr bootleg anyaggal pótoltak. A hangfelvétel gerincét Soundboard felvétel adja, de ez szintén kiegészítésre került egy közönség soraiból rögzített felvétellel. Ezeken Greg Fidelman még polírozott is, hogy még élvezhetőbb legyen.


A setlist olyan, amilyennek egy lemezbemutatón lennie kell, sok dallal a Fekete Albumról. Ráadásul a bulit egyből az Enter Sandman nyitotta! Hogy a Justice-t ne nélkülözzék túlságosan, játszottak egy egyveleget is (Justice Medley) több szám összevonásával. És természetesen mindenkinek megvolt a szólórésze is, ahogy akkor szokás volt. De ennyi szöveg elég is volt, jöjjön a koncert!

 

Copyright © 2014 Metallica Hungarica - The First Hungarian Chapter. All Rights Reserved.